De eerste stapjes van jouw kindje

De eerste stapjes van jouw kindje

De eerste stapjes van je kleintje zijn één van de dierbaarste, maar ook vroegste mijlpalen in het leven van je kind. Dit moment markeert een nieuwe fase en voorspelt veel mooie, maar ook spannende gebeurtenissen die nog gaan komen. Voor sommige ouders kan dit besef gepaard gaan met veel emoties en zorgen. De vertrouwde woonkamer, het vaste speelhoekje voor je baby, kan opeens tekortschieten in het vasthouden van de aandacht of het waarborgen van de veiligheid.

Met de nieuw geleerde vaardigheden kan je geliefde de horizonnen gaan verkennen, en voordat je het weet is je kleintje niet meer waar je hem of haar voor het laatst hebt gezien. Natuurlijk zullen baby’s en peuters niet ver komen, maar dat neemt niet de stress weg die je op bepaalde momenten vast zal ervaren. In dit blog geven we je wat handvatten voor deze bijzondere fase.

Geef complimenten
Het leren lopen gaat met ups en downs, letterlijk en figuurlijk. Voor jou als ouder zijnde is dit even wennen, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je kindje. Blijf daarom rustig in het bijzijn van je baby en zorg ervoor dat je je lieverd voldoende aanmoedigt. Hierdoor durven ze steeds meer, en gaat het vanzelf beter. Voor jou én voor hun fijn!

Creëer een veilige omgeving
Nu dat je kleintje zich langzamerhand zelf door de ruimte verplaatst, is het van uiterste belang om een kindvriendelijke (woon)ruimte te hebben. Jonge baby’s kunnen zich namelijk gaan optrekken aan meubels en hebben een verhoogde kans op vallen. Dat laatste is natuurlijk vanzelfsprekend, maar dat betekent niet dat dit prettig is. Het is voor alle partijen het beste om dit zo veel mogelijk te beperken. En wanneer je kleintje valt, zorg ervoor dat ze niet al te hard terechtkomen. Denk aan een tapijt of dekentje – oftewel een zachte ondergrond. Vermijd harde en gladde vloeren, want dit vergroot de kans op vallen omdat je kindje minder grip hierop heeft. En let erop dat gevaarlijke spullen uit handbereik van de kleine legt.

Beperk het gebied
Wanneer je wilt voorkomen dat je baby zomaar ergens naar toe gaat, maar ze nog te jong zijn voor een afgesloten speelbox, is het handig om ruimtes af te sluiten of een babyhekje te installeren.

Gebruik speelgoed
Door her en der wat speeltjes neer te leggen of vast te houden stimuleer je je kindje om erheen te lopen. Je kan er ook voor kiezen om een loopkar of -auto te nemen, zodat je baby zelfstandig aan de wandel gaat met hun speelgoed.

Blijf in de buurt
Het is wellicht verleidelijk om snel even ergens anders heen te lopen, maar wanneer je kind net leert te lopen, is het essentieel om erbij te blijven. Een ongelukje zit in een klein hoekje, zeker wanneer je nog niet precies weet hoe je eigen beentjes en voetjes werken.

Koop een kinderbox
Het is nog niet zover, maar wanneer je kleintje de 24 maanden passeert zullen ze een stuk verder kunnen wandelen dan tijdens de eerste prille maanden van het leren lopen. Zeker dan kan het een verrassing zijn waar ze heen zijn gegaan. Wanneer je hier nog wat huiverig voor bent, kan je een kinderbox kopen. In een playpen oftewel kinderbox, kunnen kinderen vanaf 2 jaar lekker spelen, zelfs met een vriend(in) erbij. Deze box kan je gemakkelijk overal mee naar toe nemen, waardoor er een wereld van mogelijkheden voor je opengaat. Of je nou een dagje naar het strand gaat, de camping of een weekendje weg met vrienden of familie, de mobiele box kan zo meegenomen worden. Hierdoor ben je niet langer beperkt tot je eigen woonruimte met de kleine.

Bij DERYAN zijn maar liefst drie verschillende kinderboxen te koop!

We hopen dat we je met dit blog een stukje op weg hebben kunnen helpen. Onthoud dat dit maar een leerfase is, en je kleintje het vanzelf onder de knie krijgt. Ze zullen regelmatig vallen, maar ook uit eigen wilskracht weer opstaan. Jonge kinderen zijn namelijk nieuwsgierig van aard, en er gaan veel deuren voor hen open met deze nieuwe vaardigheid.

Bekijk hier de kinderboxen van DERYAN

Dus maak je niet te veel zorgen, en geniet van je lieverd!

Read next

Altijd ergens lekker slapen met de campingbedjes van DERYAN
Maak van Blue Monday een blije maandag!

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.